4 Şubat Dünya Kanser Günü
04 Şubat 2021

KANSER RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER

- Düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığı

- Hareketsiz hayat tarzı

- Tütün ve tütün ürünleri kullanımı

- Alkol kullanımı

- Radyasyona maruz kalmak

- Genetik faktörler

- Biyolojik faktörler

Kanserden Korunma önlemleri :


1.Her türlü tütünden uzak durun: sigara içmeyin; yakınlarınızı duman altında bırakmayın
2.Sağlıklı beslenin: doymuş yağ ve kırmızı et tüketimini azaltın. Bu şekilde kalın bağırsak ve prostat kanserini önleyebilirsiniz. Sebze, tam tahıl, balık, doğru miktarda zeytinyağı ve bol sıvı içeren Akdeniz diyeti ile vücudunuzu kanserden koruyabilirsiniz.
3.Düzenli egzersiz yapın: haftada üç gün 30-45 dakika orta derecede egzersiz ile meme, kalın bağırsak ve rahim kanseri gibi bazı sık görülen kanser türlerini engellemek mümkün.
4.Zayıflayın: Obezite birçok kanser türünü tetikler. Obezite ile savaş kanserlerin üçte birini engelleyebilir.
5.Alkolden uzak durun: Yüksek alkol aralarında meme, baş-boyun, yutak borusu, pankreas, safra yolları, karaciğer ve kalın bağırsak gibi pek çok kanser türünün gelişmesini tetikleyebilir
6.Gereksiz radyasyondan kaçının: Filtresiz güneş ışınları melanom ve cilt kanserlerini tetikleyebilir. Yaşadığınız bölgeyi radon gazı açısından sorgulayın. Unutmayın ki Radon akciğer kanserinin sigara dışı en önemli nedenleri arasındadır. Gereksiz radyasyon yayan tetkiklerden kaçının.
7.Endüstriyel ve çevresel zararlı maddelere temas etmekten kaçının: Yaşadığınız yerlerde eski bina sıvalarında, yıkık binalarda veya toprakta bulunan asbest, fabrika atıklarında bulunan benzen veya aromatik amin gibi maddelere maruziyet kansere zemin hazırlayabilir
8.Kanser gelişiminde aralarında gastrit yapan helicobacter pylori gibi mikrobik ve sarılık (hepatit), AIDS (HIV), genital siğil (HPV) gibi virüs enfeksiyonlarının etkisi bulunabilir. Virüslerin çoğu cinsel yolla veya kontamine iğnelerle bulaşır. Bulaştırma şüphesi olan durum veya kişileri öngörerek dikkatli davranmak gerekir.
9.İyi uyuyun. Kötü uyku-kanser ilişkisi henüz net değildir. Ancak, gece nöbeti gerektiren işlerde bazı kanser türlerinin daha sık olduğu dikkati çekmektedir. Ayrıca, kötü ve yetersiz uyku kilo alımına neden olarak kanser ile ilişkilendirilmiştir.