Hasta Rehberi

HASTA ZİYARET SAATLERİ VE KURALLARI

ZİYARET SAATLERİ: 13.00-14.00   /   19.00-21.00

HASTA ZİYARETİNİN AMACI

• Hastanın, hastane dışı gerekli ihtiyaçlarını karşılamak (ilaç, giysi vb.)
  • Hastaya psikolojik destek vermek,
  • Sağlığı ile ilgili bilgi almak.

HASTANIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ KİMLERE BİLGİ VERİLİR?

• Hasta erişkin ve şuuru açık ise; kendisine veya önerdiği bir yakınına,
  • Şuuru kapalı ise; birinci derece yakınına(vasisine),
  • Çocuk ise; ebeveynine bilgi verilir.
  • Üçüncü şahıslara hasta ile ilgili bilgi verilmez.

HANGİ HASTALAR ZİYARET EDİLMEMELİDİR?

• Hekimin izin vermediği,
  • Bulaşıcı hastalığı olan,
  • Bağışıklık sistemi bozuk olan,
  • Ziyaretinde sakınca görülen hastalar ziyaret edilmemelidir.

KİMLER HASTA ZİYARETİNE GİTMEMELİDİR?

• 12 yaş altındaki çocuklar,
  • Kronik hastalığı olanlar,
  • Bulaşıcı hastalıkların varlığında hasta ziyareti sakıncalıdır.

HASTA ZİYARETİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

• Ziyaretler belirtilen saat içerisinde yapılmalıdır.
  • Süresi kısa olmalı, (tercihen 10-15 dk)
  • Hastalar acil durumlarda hasta yataklarının başlarındaki ve lavabolardaki hemşire çağrı zilini kullanmalıdırlar.
  • Sağlık yönünden bir zorunluluk olması durumunda, doktor önerisi ile hasta yanında bir refakatçi kalabilir.
  • Hastalar yatış esnasında kendilerine verilen hasta kol bantlarını taburcu olana kadar kesinlikle çıkartmamalıdırlar.
  • Hasta yatağı üzerine oturulmamalı, kalorifer üzerine, yatak kenarına çamaşır asılmamalı ve pencere kenarına eşya veya malzeme koyulmamalıdır.
  • Enfeksiyonu önlemek ve oda düzenini korumak için çöplerin tuvaletlerdeki çöp kovalarına atılması gerekmektedir. Hastaların kullandığı sürgü, ördek gibi kişisel malzemelerin kullanıldıktan sonra tuvaletlerdeki  kırmızı poşetli tıbbi atık kovasına atılması gerekmektedir.
  • Yangın merdivenlerinin amaç dışı kullanılması ve hastane içerisinde sigara içilmesi kesinlikle yasaktır.
  • Ziyaret öncesi ve sonrası eller sabunlu su ile yıkanmalı,
  • Hasta başında ve hastane ortamında herhangi bir yere dokunulmamalı,
  • Yüksek sesle konuşmamalı, diğer hastaları rahatsız edecek şekilde radyo dinlenmemeli ve TV izlenmemelidir.
  • Hastaya doktorun ve hemşirenin izni olmadan herhangi bir yiyecek, içecek ve çiçek getirilmemelidir.
  • Hasta mahremiyetine saygı gösterilmeli,
  • Ziyaret saati sonunda, görevlilerin uyarılarını beklemeksizin hasta odaları terk edilmelidir.
  • Hasta ve hasta yakınlarına daha iyi hizmet verilebilmesi için sağlık tesisiyle ilgili görüş ve önerilerinizi, “ Dilek-öneri, şikayet, teşekkür” kutularına ve de web sitemizde bulunan öneri ve görüşlerimiz kısmından bildirebilirsiniz.
  • Şüpheli bir durumla karşılaştığınızda mutlaka güvenlik görevlilerinden yardım isteyiniz.

26 Temmuz 2024