Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı
03 Ağustos 2021

Havaların ısınmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan kene vakaları Ülkemizde ve ilçemizde de görülmeye başlanmıştır.

Kene vakalarının sıklıkla görüldüğü kırsal alanlarda Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın daha dikkatli olması gerekmektedir.

 Hastanemiz Acil Servisine ve polikliniklerine Mayıs ayından bu zamana kadar kene tutulması ve KKKA hastalığı şüphesi ile başvurular yapılmış başvuru sonrası muayene edilen ve tahlil yapılan hastalarımızda KKKA hastalığına rastlanılmamıştır.  Başvuru sonrası hastalarımıza yapılan tahliller ve alınan anamnezler sonrası 2 hastamız KKKA hastalığı  şüphesi ile teşhis ve takip için ilimiz de bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanelerine sevki yapılmıştır.

Kene tutulması sonrası oluşan KKKA hastalığı genelde Gümüşhane, Tokat, Bayburt, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Çorum, Sivas, Amasya, Tunceli, Bingöl, Çankırı, Giresun, Kırşehir, Artvin, Kastamonu, Kars, Samsun, Ordu, Muş, Kırklareli, Bilecik illerimizde sık görülmektedir.

Kırsal alanlarda tarım ve hayvancılıkla uğraşılan bölgelerde görülen KKKA hastalığı sahil bölgelerinde ve park alanlarında sık görülmemektedir.

Parklarda veya kırsal alanlarda kene tutulmasına maruz kalan vatandaşlarımızın en kısa sürede keneyi vücut bölgesinden çıkartmak ve sonrası takibi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) Nedir

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA),çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalıktır. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir.

KKKA Nasıl Bulaşır

Daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte;

Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile,

 Hasta insanların kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle,

 Mikrobu taşıyan hayvanların kanları,

 Vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir.

 KKKA’nın Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateş, Baş ağrısı, Yoğun halsizlik, Kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, 

Bazen kusma, karın ağrısı veya ishal Yüzde kızarıklık, İlerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar ,Gövde, kol ve bacaklarda morluklar, Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir.

KKKA’ dan Nasıl Korunulur

Bağ veya bahçe alanlarına gidildiğinde üstümüze Uzun kollu giyecekler giyilmesi, açık renkli özellikle beyaz giyecekler giyilmesi, pantolon paçalarının çorap içerisine alınması gerekir. Mutlaka bağ veya bahçe dönüşlerimizde vücudumuzun ve elbiselerimizin kontrolünü yapmamız gerekmektedir.

Hastalığın kontrolünde özellikle çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önemli olduğundan hayvanlar, Tarım teşkilatının önerileri ve yardımları doğrultusunda kene ilaçları ile düzenli bir şekilde ilaçlanmalıdır. Kene mücadelesinde geniş çevre ilaçlamaları önerilmemektedir.

•Kenelerin birçok çeşidi vardır. Ancak hangi kenenin hastalık yapıp yapmadığı anlaşılamayacağından tüm kenelere karşı aynı önlemler alınmalıdır.

Sağlıklı Günler Dileriz


Dr.Nevzat KILINÇ
Başhekim