Hastanemizde Tıbbi Sülük ve Kupa Uygulaması( Hacamat)
02 Mart 2022

Hastanemizde Salı ve Perşembe günleri poliklinik saatleri içerisinde  İç Hastalıkları  Uzmanı  Dr. Fatıma ARSLAN HÜSEYİNOĞLU tarafından  steril şartlarda enfeksiyon tedbirleri alınarak  Alternatif tıp tedavisi olan, Tıbbi Sülük Tedavisi ve Kupa uygulaması (Hacamat ) yapılmaya başlanmıştır.
Tıbbi Sülük Tedavisi ve Kupa uygulaması (Hacamat ) nedir hangi durumlarda yapılır nasıl sonuç verir ve olası yan etkileri aşağıda sıralanmıştır. Uygulama yapılmadan önce mutlaka okuyunuz uygulama öncesi ve  sonrası Hekiminiz görüşlerini dikkate alınız.

TIBBİ SÜLÜK TEDAVİSİ
Tıbbi sülük tedavisi ya da diğer adıyla Hirudoterapi, sülüklerle uygulanan bir tür bütünleştirici ve tamamlayıcı tedavi yöntemidir. Sorunlu bölgeye bir veya daha fazla sülük uygulanabilmektedir. Sülük tedavisinde, sülüklerin salgıladığı enzim de potansiyel fayda sağlamaktır.

Tedavi öncesinde uyulması gereken kurallar:

• Tıbbi Sülük Tedavisi Randevüsünden en az 3 gün önce kan sulandırıcı ilaç kullanmaya ara veriniz.
  • Kan sulandırıcı besinlerden (limon, kiraz, vişne) mevsimine göre uzak durunuz.
  • Mümkünse Randevu günü parfüm, kolonya vb malzeme kullanmayınız
  • Sülük uygulanacak bölgeye; parfüm, kozmetik ürün, jel sürmeyin yada kullanmayın, kullanmış iseniz lütfen doktora bildiriniz

Aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerli ise lütfen Sülük Tedavisi Uygulatmaktan vazgeçiniz!!!

• 65 yaş üzeri yaşlılar,
  • Hamileler,
  • Anemi hastalığı (kansızlık) olanlar,
  • Hemofili hastalığı (kanamalı hastalıklar) olanlar,
  • Kalp pili takılı olanlar,
  • Organ nakli yapılanlar,
  • Kemoterapi alanlar,
  • Platinli hastalar,
  • Düşük tansiyonlu hastalar,
  • Ameliyat olanlar (en az 2 ay)

Sülük uygulanacak bölgeye; parfüm, kozmetik ürün, jel sürmüş yada kullanmış iseniz lütfen bunu doktora bildiriniz

Sülük TedavisiUygulaması şu şekilde yapılacaktır: Öncelikle sülük uygulanacak bölge su ile temizlenecektir. Bu bölgeye daha önce kullanılmamış sülük uygulanacaktır. Uygulama sonrası sülük imha edilecektir. Uygulama bölgesi soğuk ise sülük temasını arttırmak için tampon benzeri bir ısıtma işlemi yapılacaktır. Sülüğün kan emmesi; uygulanacak bölgenin durumu, sülüğün özelliği gibi faktörlere bağlı olarak 5-10 dakika ile 2 saat arasında değişebilir. Tedaviniz tahminen 45 dakika sürecektir. Sülük uygulaması bittikten sonra uygulama yeri temizlenecektir. Sülük uygulanan yere tampon, steril hidrofil gazlı bez ve nefes alan tıbbi flaster ile kapatılacaktır.

Sülük Tedavisisırasında: sinek ısırığı gibi bir acı, kanama ve heyecan hissi olabilir.

Sülük Tedavisisonrasında: sülük uygulanan bölgede 24 saat devam edebilen kanama olabilir. Ayrıca bu bölgede nadiren enfeksiyon olabilir. Aksi durumlarda hekiminize başvurunuz.

Tedaviden en fazla oranda yarar ve en az oranda zarar görmenizi sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Şunu da belirtmek isteriz ki: Tıbbi Sülük Tedavisi uygulaması hastalığınızın standard tedavisinin yerine geçecek ve devam eden tedaviyi aksatacak şekilde yapılmamaktadır.

KUPA UYGULAMASI (HACAMAT)

Herhangi bir hastalıktan dolayı veya sağlıklı kalmak maksadıyla vücudun belli bölgelerinde deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanıp  hafifçe çizikler atılarak üzerine bardak veya şişe oturtarak kan alma işlemine, hacamat denir.
Kupa tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır?
  • Kürek ve kol kemiği, eklem ve bel kasları zorlanmalarına bağlı ağrılarda
  • Bel tutulması(Lumbago) sonucunda oluşan ağrılarda
  • Omuz ve sırt ağrılarında
  • Fibrozit veya fibrominaj(Kulunç) ağrılarında
  • Sinirsel kasılmalar sonucu oluşan ağrılarda
  • Belde ve boyun bölgesindeki disk kayması ve sonucu oluşan ağrılarda
  • Romatizmal rahatsızlıklar sonucu oluşan ağrılarda
  • Kireçlenme sonucunda oluşan ağrıların tedavisinde
  • Vücudun belirli bölgelerinde oluşan geçici sinirsel kasılmalarda.
  • Aşırı yorgunluğun azaltılmasında
  • Uygulanmayacağı durumlar:

•   Bu durumlardan herhangi birisi varsa hastayı bilgilendiriniz ve uygulama yapmayınız. Bu durumlar ile karşılaşarak uygulama yapmadığınız hastaları da bu form ile kayıt altına alabilirsiniz. (Trombofilebit, aktif yaralar, cerrahi yaralar, dekompanse kalp hastalığı, anemi (hemoglobin 9,5mg/dl`nin altı), hemofili, kanama/pıhtılaşma bozukluğu öyküsü, antiagregan ilaç kullanımı durumunda ve varisin doğrudan üzerine kupa uygulanmaz.)

• Hacamatın Ve Kupa Tedavisinin Faydaları
    • Vücuttaki kirli kanın dışarı atılması ve kan fazlalığından dolayı meydana gelen hastalıkları gidermek amacıyla uygulanan kan aldırma yönteminin birçok faydası vardır.
    • Kan dolaşımını uyarır
    • Kan deri yoluyla doğrudan detoksifiye edilir.. Bu tedavi detoks için en hızlı ve güvenilir bir yoldur.
    • Metabolik atıkları kaldırmak için dokulara yardımcı olur ve doku ve metabolizmayı uyarır.
    • Hormon atılımını ve fonksiyonunu dengeler.
    • Daha fazla oksijenle, hormonlar ve yerel doku ve eklemler için gerekli enzimleri sağlar.
    • Lenf sistemini harekete geçirir.
    • Kan ve ilgili organlara lenf akışını artırır, uyarır ve fonksiyonları güçlendirir.
    • Beyindeki kimyasal maddeler tarafından anksiyete, stres ve depresyonu azaltabilir.
    • İltihaplı alanlardan durgunluk ve tıkanıklığı giderir ve çevresinde asidik kanı çeker.
    • Kırmızı ve beyaz kan hücrelerini artırır.
    • Alkalin veya tarafsız içine asidik kan değiştirir.
    • Kas spazmlarını, sertleşme veya kaslardaki doku sertliğini giderir.
    • İlaçların istenmeyen yan etkilerini azaltır kendi kalıntılarını kaldırır ve ilaç toksisitesi riskini azaltır.
    • Yukarıda saydığımız özellikleriyle, toplam organizmanın bağışıklık ve esneklik ve iyileşmesinde etkin rol alır.